Binali Yıldırım'dan İstanbul adaylığıyla ilgili açıklama

Meclis Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Üsküdar’daki Cemile Sultan Korusu’nda basın kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya geldi. Yıldırım’ın gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu toplantıya İhlas Haber Ajansı Genel Müdürü Hamit Arvas ve Genel Yayın Koordinatörü İrfan Altıkardeş katıldı.

Binali Yıldırım'dan İstanbul adaylığıyla ilgili açıklama
07 Ocak 2019 - 14:51 - Güncelleme: 07 Ocak 2019 - 18:54

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım'ın Üsküdar'da medya yöneticileriyle bir araya geldiği toplantının ardından İhlas Haber Ajansı Genel Yayın Koordinatörü İrfan Altıkardeş toplantıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda İstanbul'un trafik sorunu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Biz trafiği çekilebilir bir seviyeye getireceğiz. Trafik durmayacak, yürüyecek. Sürekli 80 kilometre olmayacak ama mutlaka akacak. Durma zamanını azaltacağız. Bekleme süresini 45 dakikadan 25 dakikaya indireceğiz. Yolları araçlara tahsis ediyoruz. Yolların yüzde 40'ı otopark olarak kullanılıyor. Otopark olmayınca yollar otopark olarak kullanılıyor. Damarın çapı daralıyor. Çapı daralınca akış zorlanıyor. Yolların araçlar tarafından işgal edilmesi trafiğin en büyük sorunu" diye konuştu.

"Aktarma istasyonları çevresinde park alanları oluşturacağız"

Trafiği etkilen bir diğer etkenin de otopark sorunu olduğunu söyleyen Yıldırım, "Parklanma işi site bazında ele alınacak, mahalle bazında ele alınacak, ilçe bazında ele alınacak. Ulaşım entegrasyonunda aktarma noktalarında ele alınacak. Şöyle düşünmekte fayda var. Evinizden çıkıp arabasına binip, gideceği yerde arabasından inmek kadar konforlu bir ulaşım yok. Bu olmuyorsa ne yapmanız lazım. Aracına bin Ayrılıkçeşme'ye gel. Orada aracını bırak parka, bin metroya. İster Sirkeci'ye, ister Kartal'a git. Yenikapı'da in Şişli'ye Mecidiyeköy'e git. Dön gel aracınla evine git. Bu ulaşımda entegrasyon demektir. Aktarma istasyonu çevresinde park alanları oluşturacağız" şeklinde konuştu.

"Gerçek anlamda ulaşımda toplu taşımacılığın hayata geçtiği bir İstanbul'u göreceğiz"

Raylı sistemde ülke olarak geç kalındığını vurgulayan Yıldırım, "Raylı sistemde geç kalmışız. İngilizlerle birlikte başlamışız. Onların 400 kilometre raylı sistemi var. Biz ondan sonra bir şey yapmamışız. Toplamda 233 kilometre raylı sistemimiz var. Devam eden 13 tane raylı sistem projesi var. Bunlar önümüzdeki 5 yılda bitecek ve İstanbul'un raylı sistem uzunluğu 450 km'nin üzerine çıkacak. Paris'ten, Londra'dan daha fazla raylı sisteme sahip olmamız demek. Raylı sistemin toplam ulaşımda payı yüzde 19'ken, bu projeler bitince yüzde 48'e çıkacak. Gerçek anlamda ulaşımda toplu taşımacılığın hayata geçtiği bir İstanbul'u göreceğiz. Aynı zamanda bu parklanma hadisesini de eş zamanlı yapamazsak bu raylı sistem olur ama insanlar araçları ile sıkıtı yaşamaya devam eder" ifadelerini kullandı.

"55 milyar TL kaynak gerekli"

Bahsettiği projelerin hayata geçirilmesi için ilk etapta 55 milyar TL'lik bir kaynak olduğunu belirten Yıldırım, "Para nerede derseniz. Para bol. Türkiye'nin her köşesine yol, havalimanı yaptım. Hiç para problemim olmadı. Ben şuna inanırım. Proje paradan önemlidir. Doğru proje varsa mutlaka para vardır. Önemli olan hazır olmak proje sahibi olmak" açıklamalarında bulundu. 

"Trafikte kısıtlama tedbirlerini tercih etmiyorum"

Dünyadan çeşitli şehirlerde trafik sorunu için kısıtlama uygulamalarının hayata geçirildiğine dikkat çeken Yıldırım, "Bunu tercih etmiyorum. Ben özgürlükçü bir adamım. Buna müracaat etmek mecburiyetinde inşallah kalmayız. Şunları yaparsak ona ihtiyaç kalmaz. Ancak birçok şehir bunu uyguluyor. Biz uygulamadan çözeceğimizi düşünüyorum" dedi.

"Suriyeli mülteciler burada kalıcı değildir"

Binali Yıldırım İstanbul'da yaşayan Suriyeliler ile ilgili açıklamalarda da bulunarak şunları söyledi:
"İstanbul'da 563 bin 15 Suriyeli var. Bunlarla ilgili ne yapacağız. Yanlış bilinen doğrular var. Biz Suriye ile yatıp kalkıyoruz. Derdimi Suriyeyi işgal etmek mi? Derdimiz Suriyeli insanların ölmemesini sağlamak. Suriye'nin yeniden huzura kavuşmasını sağlamak. Misafir ettiğimiz bu insanların evlerine yurtlarına dönmesine imkan sağlamak. Bunu Afrin'de yaptık, Cerablus'ta yaptık. 295 bin Suriyeli döndü. Suriye'nin toprak bütünlüğünü önemsiyoruz. Suriye'de eline silah almamış, insanları öldürmemiş, teröre bulaşmamış, PKK, YGP, DEAŞ gibi unsurlar dışında bütün Suriyelilerin Suriye'nin kaderini belirlemesini istiyoruz. Rusya ve İran ile çalışıyoruz. Koalisyon ile ve ABD ile çalışma içindeyiz. İstanbullular şunu bilmeli; Suriyeli mülteciler burada kalıcı değildir. Burada kaldıkları süre içerisinde suç teşkil edecek faaliyetlerin içerisine girmelerine, İstanbulluların can ve mal güvenliğini tehdit etmelerine, bağımlılık, dilencilik veya yasa dışı faaliyetler içinde bulunmalarına müsamaha göstermemiz söz konusu değildir."  

Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın yapacağı projeleri anlattığını kaydeden Altıkardeş, “Yıldırım'ın en önemli maddelerinin başında ulaşım, trafik ve toplu taşıma geliyor. Yıldırım, bunun iki ayağı olduğunu söyledi. İstanbul'da raylı sistemleri 5 yılda 450 kilometrenin üzerine çıkarmayı hedeflediğini ve Paris'ten, Londra'dan daha uzun bir raylı ulaşım hattının İstanbul'a kazandırılacağını belirtti. Şu anda raylı sistemleri kullananların sayısının yüzde 18 - 19 civarında olduğunu, ancak 5 yıl sonunda rahat bir toplu ulaşım sağlayarak bu oranı yüzde 48'e çıkartmayı hedeflediğini belirterek, verdiği çeşitli rakamlarla bunların ulaşılabilir hedefler olduğunu ifade etti” dedi.

Toplu ulaşıma entegre otoparklar geliyor

Yıldırım'ın projeleri arasında bulunan otopark detayına değinen Altıkardeş, “Yıldırım, İstanbul'da otoparklarla ilgili bina bazında, site bazında ve deniz ulaşımının da dahil olduğu aktarma noktaları bazında yeni otoparklar inşa ederek insanların toplu ulaşıma kolay geçmelerinin sağlanacağını söyledi. Ayrıca sosyal belediyeciliğe önem verileceğini ve İstanbul'un depremselliğini göz ardı etmeden kentsel dönüşümün orta ve alt gelir grubuna hitap eden kentsel dönüşüm projeleri ortaya koyacaklarını anlattı” diye konuştu.

‘Hukuk varken etik tartışılmaz'

Gazetecilerin en çok sorduğu soruların başında Meclis Başkanlığından istifa konusunun geldiğini vurgulayan Altıkardeş, “Bu konuda herhangi bir hukuki problem bulunmadığını ve evrensel hukuk prensipleri uyarınca hukukun belli olduğu yerlerde etik değerlerin söz konusu olmayacağını ifade ederek tartışmalara son noktayı koydu. ‘Burada bir teamül yoktur. Anayasada her şey açıktır' diyerek halk kendisini desteklerse, seçildikten sonra kendisi için anayasada boş olan bir tercih hakkı tanındığını, zaten başkanlık yapmayacağı bir yerde de aday olmasının söz konusu olmayacağını, bu anlamda da seçilirse İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını tercih ederek hukukun verdiği hakkı kullanacağını ifade etti” şeklinde konuştu.

Altıkardeş, Yıldırım'ın toplantıda anlattığı detaylar hakkında ayrıca şu bilgileri verdi: “Belediye şirketlerinin Başakşehir örneğindeki gibi spor kulüplerini desteklemesi konusu soruldu. Bu şirketlerin tamamen ticaret kanunuyla yönetildiğini ve kendisinin bu şirketleri esas faaliyet alanlarına yönlendirerek daha başarılı olmalarını hedeflediğini, bu tarz sponsorlukları inceleyeceğini ve açıkçası çok da fazla destek vermediğini belirtti.

‘Ekonomide kaynaklar sorunu çözmeye amade'

Meclis Başkanı Binali Yıldırım'a genel ekonomik sıkıntıların yerel seçimlerin önüne geçip geçmeyeceği soruldu. Binali Yıldırım, elbette ki bunun seçmen tarafından sorgulanacağını, ancak icrada olan bir insan olarak gerekli cevapları vereceğini ve geçmiş süreçte ekonomide yaşananları olumsuz durumun gerekçelerini halka anlatarak bu algının üstesinden geleceğini söyledi. Türkiye'nin varlıklarının, ekonomik sıkıntıları gidermeye amade olduğunu ve hükumetin konuyla ilgili çalışmalarını da seçmenlere anlatacağını ifade etti.
Binali Yıldırım bütün sorulara cevap verdi. Bir de vaadi vardı. Çalışma arkadaşlarına ve ilçe belediye başkanlarına uykusuz geceler vaat ettiğini söyledi.”  


YORUMLAR

  • 0 Yorum