Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş İstanbul açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gayrettepe - Kağıthane - İstanbul Havalimanı Metro Projesi Tüneli İlk Işık Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş İstanbul açıklaması
10 Mayıs 2020 - 17:13 - Güncelleme: 10 Mayıs 2020 - 17:38

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nın devreye girmesiyle  İstanbul Havalimanı'nın ulaşım sorununun tamamen çözüleceğini bildirdi.
 
Erdoğan, video konferansla katıldığı Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul  Havalimanı Metro Projesi TBM Tünellerinin Tamamlanması Töreni'ndeki konuşmasına,  annelerin Anneler Günü'nü kutlayarak başladı.
Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu'nun hayırlı olmasını  temenni eden Erdoğan, "Yaklaşık 2 yıllık inşaat süresi sonunda metro hattımızın  tünelinde inşallah bugün ışığı görüyoruz. Bu metro hattının devreye girmesiyle  İstanbul Havalimanı'nın ulaşım sorunu tamamen çözülmüş olacaktır. Ayrıca  İstanbul, şehrin kuzey aksı yönünde diğer tüm ulaşım hatlarıyla bağlantılı çok  önemli ve verimli bir toplu taşıma alternatifine kavuşacaktır." diye konuştu.
 
Erdoğan, metro hattının ray döşeme, sinyalizasyon ve diğer  işlemlerinin de süratle tamamlanıp hedeflenen süreden önce hizmete girmesini  dileyerek, şöyle devam etti:
 
"Her işimizde olduğu gibi bu metro hattında da yerli ve milli  imkanları kullanmaya öncelik verdik. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği  geçen bakanlığımızı, yüklenici ve alt yüklenici firmaları mühendisinden işçisine,  herkesi tebrik ediyorum. Kendi alanında dünyanın en büyüklerinden olan İstanbul  Havalimanı'nı şehir merkezine bağlayan bu metro hattıyla İstanbul'un dünya şehri  özelliğini biraz daha güçlendiriyoruz. Koronavirüs salgını sebebiyle dünyada  siyasi ve ekonomik güç dengelerinin yeniden oluşacağının konuşulduğu bir dönemde,  bu proje Türkiye'ye çok büyük bir avantaj kazandıracaktır."
 
İstanbul'un turizmden kültüre, finanstan teknolojiye, eğitimden  sağlığa her alanda küresel merkez haline getirilmesi yolunda kararlılıkla  ilerleneceğini belirten Erdoğan, "Ülkemizi son 18 yılda eğitimden sağlığa,  ulaşımdan enerjiye, temel hizmet ve altyapı yatırımlarıyla getirdiğimiz seviyenin  önemini son 2 ayda bir kez daha gördük." dedi.
 
"Koronavirüs, vesaire bizi durdurmuyor"
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Yeşilköy ve Sancaktepe'deki  sağlık tesislerinin son teftişini yaptığını ifade ederek, şunları söyledi:
 
 "İnşallah bayram sonuna kadar açılışlarını yapacağız. Hadımköy'de  Sultan Abdülhamit'ten kalma  tarihi bir eserin restorasyonunu yaparak Dr. İsmail  Niyazi Kurtulmuş Hastanesi olarak sizlere kazandıracağız. Durmak yok,  koronavirüs, vesaire bizi durdurmuyor. Yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz.  Nasıl dağları deliyorsak, yerin altında da yine aynı şekilde buraları delmek  suretiyle önümüzde engel tanımıyoruz ve hedeflerimize ulaşıyoruz. Gelişmiş  devletlerin dahi çaresiz kaldığı salgın sürecini Türkiye olarak kendi  ihtiyaçlarımızı karşılamanın ötesinde dostlarımıza da destek vererek yaşadık. Dün  terörle mücadelede, sınırlarımızı savunmada, demokrasimizi güçlendirmede,  kalkınmamızı hızlandırmada gösterdiğimiz başarıyı bugün salgın hastalıkla  mücadelede tekrarladık. İnşallah bu salgının da üstesinden gelecek ve çok daha  büyük bir sıçrayışla yolumuza devam edeceğiz. Bugün tünel ışığını görme törenini  yaptığımız metro hattı gibi yatırımlar, gelecekteki büyük atılımın yeni  manivelaları olacaktır."
 
Türkiye'nin 314 kilometresi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 471  kilometresi belediyeler tarafından yapılan 785 kilometre şehir içi raylı sistem  uzunluğuna sahip olduğunu kaydeden Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı  envanterinde halen inşası süren 151 kilometre, projesi tamamlanan 244 kilometre  ve etüt proje aşamasında 208 kilometre olmak üzere toplam 921 kilometrelik şehir  içi raylı sistem hattı bulunduğunu ve bunların devam ettirileceğini kaydetti.
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Burada  gördüğümüz ışık, sadece metro hattının tünel inşaatının bitiminin değil, inşallah  Türkiye'nin aydınlık geleceğinin de müjdecisi olacaktır." dedi. 
 
Başladıkları her yeni projenin, süren inşaatlarda katettikleri her bir  mesafenin kendilerine çok büyük heyecan verdiğini dile getiren Erdoğan, "Rabbime  bize daha önce yüzlerce, binlerce örneğini yaşadığımız bu sevinci bugün bir kez  daha yaşattığı için hamdediyorum. Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle  inşallah son nefesimize kadar bu hizmet yarışını, çıtayı sürekli daha yükseğe  taşıyarak devam ettireceğiz." diye konuştu.
 
Erdoğan, İstanbul'un, şehirlerden bir şehir olmadığını belirterek,  sözlerine şöyle devam etti:
 
"Bu şehrin anlamını kavramak için sadece gözünüzle silüetine bakmanız  yetmez. Ancak tüm kalbinizle kucaklarsanız bu şehre nüfuz edebilirsiniz. Biz, 40  yıldır bu şehrin hizmetindeyiz. 1994 yılından beri büyükşehir belediye başkanı,  başbakan, cumhurbaşkanı olarak İstanbul'u hak ettiği seviyeye çıkarmanın gayreti  içindeyiz. Yıllarca bakanlıklarımızla, kurumlarımızla, büyükşehir ve ilçe  belediye başkanlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla bu şehri geliştirmek için  çalıştık, çalışıyoruz ve çalışacağız. Verdiğimiz emeklerin ve ortaya çıkan  sonuçların en büyük şahidi İstanbul halkıdır.
 
Nasıl bir İstanbul devraldığımız ve şehri nereye getirdiğimizi görmek  için sadece adil bir vicdan, bakan bir göz, duyan bir kulak, hakkı konuşan bir  dil yeterlidir. İstanbul'un gücüne ve potansiyeline inanmayan hiç kimsenin bu  şehre layık olduğu hizmeti verebilme imkanı yoktur. Bu şehrin her zerresine  sinmiş olan medeniyetimizden, tarihimizden, kültürümüzden, inancımızdan nasibini  almayanlar İstanbul ile gerçek anlamda bütünleşemez. Aşkınan çalışan yorulmaz  sözünde olduğu gibi İstanbul'a hizmet etmek, eser kazandırmak, yatırım yapmak,  imkandan önce inanç meselesidir. Şartların zorluğu, sadece mücadele azminin  yükselmesini gerektirir. İstanbul, mazeret değil, hizmet bekler."
 
"Geçmişte Cleveland'a gidiyorlardı bundan sonra İstanbul'a  gelecekler"
 
Bunun için hangi kurumun görev alanında olduğuna bakmaksızın,  İstanbul'un tüm acil ihtiyaçlarını karşıladıklarını, yatırımlarını  aksatmadıklarını belirten Erdoğan, havalimanından hastanesine, yolundan  temizliğine, parkından metrosuna kadar İstanbul'un her talebine çözüm  ürettiklerini söyledi.
 
Şimdi yeni bazı dedikoduların üretilmeye başlandığını dile getiren  Erdoğan, "Ne Sancaktepe'nin ne Yeşilköy'de yapılan hastanelerin, bunlara ihtiyaç  yok. Çünkü bunların ufku çok ama çok dar. Biz, sağlık turizmini çok önemsiyoruz.  Bunlara sorun; Sancaktepe'nin yanında herhangi bir havalimanı var mı? İnanın  bilmezler. Orada Samandıra'da geçmişte askeri bir havaalanı vardı. Aynı şekilde  Yeşilköy, burada da zaten havalimanının bir ucuna bunu inşa ediyoruz. Burada  millet bahçemizi yine yapacağız. Fakat bizim burada başka hesabımız var. Nedir o?  Sağlık turizmine yönelik bu her iki yere de yurt dışından gelenler uçaklarla,  ambulans uçaklarla gelecekler, buralarda tedavilerini yapıp ondan sonra  uğurlayacağız. Bu, bizim için yeni bir açılımdır. Bu yeni açılımla beraber  Türkiye bu noktada sağlık üssü olma görevini yapacaktır. Hani, geçmişte  Türkiye'den Cleveland'a gidiyorlardı ya inanıyorum ki bundan sonra da İstanbul'a  gelecekler." ifadesini kullandı.
 
 "Burada gördüğümüz ışık, Türkiye'nin aydınlık geleceğinin de  müjdecisi olacaktır"
 
Türkiye'nin şehir hastaneleri ile zaten nam saldığını aktaran Erdoğan,  Başakşehir hastanesinin birinci etabının bittiğini, ikinci etabını da önümüzdeki  haftalarda bitireceklerini, o da bitmek suretiyle 2500 yatağı aşkın kapasitesiyle  dev bir şehir hastanesini İstanbul'a ayrıca kazandıracaklarını belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu şekilde devam edecek hamlelerinin,  İstanbul'u dünyanın merkez şehirleri arasında en önlere çıkarma hedeflerine  kendilerini ulaştıracağını ifade etti.
 
Metro hattı tünelinin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "Burada  gördüğümüz ışık, sadece metro hattının tünel inşaatının bitiminin değil, inşallah  Türkiye'nin aydınlık geleceğinin de müjdecisi olacaktır. Emeği geçenlere teşekkür  ediyorum. Tüm İstanbullulara, tüm ülke halkına tekrar ramazan-ı şerifiniz mübarek  olsun diyorum. Koronavirüs belasından da inşallah kurtulacağız, hiç endişe  etmeyin. Ama benim sizlerden özellikle ricam şu; bazı sıkıntılar size veriyor  olabiliriz ama bunlara tahammül edersek, inşallah bu koronavirüs belasından çok  daha kısa zamanda kurtulacağımıza inanıyorum. Aynı durumu ben kendi şahsımda,  ailemde de şu anda sizler gibi yaşıyorum ve hep birlikte aldığımız tedbirlere  uyarsak, inanıyorum ki çok kısa zamanda biz dünya ülkelerine göre bu işi çabuk  aşacağız. Sizleri eğer sıkıntıya düşürüyorsak, sizden özellikle özür diliyorum  ama ben diyorum ki gelin sabredelim ve bir an önce de inşallah sahil-i selamete  çıkalım." diye konuştu.
 
 Yerin 70 metre altında hayacanlı dakikalar
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından tünel ışığını görmek için  direktif verdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da kazı işlemini  gerçekleştiren tünel açma makinası TBM'in (Tunnel Boring Machine) özellikleri  hakkında bilgi verdi.
 
Erdoğan, TBM'nin çalışması öncesinde tünelde adeta dolunay gibi bir  görüntünün oluştuğunu dile getirerek, halk arasında TBM için "köstebek"  ifadesinin çok kullanıldığını, TBM'yi anlatırken bu noktada biraz zorlandıklarını  ifade etti. Tünel kazı işlemlerini bununla bitireceklerini ama işin devam  edeceğini belirten Erdoğan, Bakan Karaismailoğlu'na geri sayım için kaç saniye  kaldığını sordu. Bakan Karaismailoğlu, "Şu an bitmek üzere. 30 saniye Sayın  Cumhurbaşkanım. Birazdan hareketlenmeye başlayacak duvar." yanıtını verdi.
 
Erdoğan'ın, "Bakan Bey, demin de 30 dedin." demesi üzerine  Karaismailoğlu, "Doğru diyorsunuz, ben de arkadaşlarımın yalancısıyım Sayın  Cumhurbaşkanım. Ama biz makinenin sesini duyuyoruz. Arkada hummalı bir çalışma  var?" dedi. Bunun üzerine Erdoğan, Bakan Karaismailoğlu'na, "Çok  heyecanlandığının farkındayım." diyerek espiri yaptı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Karaismailoğlu'na "Şu anda 70 metre yerin  altındasınız değil mi?" diye sordu. Bakan Karaismailoğlu, "Aynen, burası  Gayrettepe Sayın Cumhurbaşkanım. Tam E-5-Zincirlikuyu Kavşağı'nın altındayız. Bu  istasyonla birlikte Hacıosman-Yenikapı Metro Hattı ile entegrasyonu olan bir  istasyonumuz olacak." yanıtını verdi.
 
Tüneldeki çatlama anını büyük bir ilgiyle izleyen Cumhurbaşkanı  Erdoğan, "TBM, köstebek göründü. Maşallah." diyerek, bu tarihi anı alkışladı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sırada yaptığı konuşmada, "Hep söylerim ya  Ferhat-Şirin meselesi. Aşık olduğunuz zaman işte dağ falan dayanmıyor. Aynı  şekilde 70 metre yerin altında, bütün bu tünelleri TBM'lerle, köstebeklerle  delerek, maksudumuza ulaşıyoruz. Aşık olunca her şey olur. Bittiği anda bu  projemizden, binler, on binler, milyonlar inşallah Gayrettepe'den İstanbul  Havaalanı'na kadar huzur içinde ulaşacaklar." dedi.
 
TBM'nin içinden çıkan işçiler de daha sonra tünelin üzerine Türk  Bayrağı astı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun üzerine "Kendilerini böyle riske  etmesinler." dedi. Bakan Karaismailoğlu, her türlü iş güvenliğinin alındığını  söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu vesileyle tünel inşaatında emeği geçenlere,  işçi, mimar ve mühendislere teşekkür ederek, kutladı. ( Ajanslar )


YORUMLAR

  • 0 Yorum