Hastalananlar yeniden mi yakalanıyor?

Dünya artan vaka sayıları ile uğraşırken hastalığı geçirenlerde antikor seviyelerinin beklenenden daha erken zamanda düşmeye başlaması, virüsle enfekte olanların yeniden koronavirüse yakalanma riskini gündeme getirdi.

Hastalananlar yeniden mi yakalanıyor?
18 Ağustos 2020 - 10:13 - Güncelleme: 18 Ağustos 2020 - 11:18
Covid-19 enfeksiyonunda artan vakalar sebebiyle ikinci dalga endişesi yükselirken, hastalığı daha önce yaşayan kişilerde antikor korumasının beklenenden daha kısa sürede ortadan kalktığını gösteren vakalar “reinfeksiyon” yani koronavirüse yeniden yakalanma riskini ortaya çıkardı. Uzmanlar, hastalığı geçiren kişilerin de bu duruma güvenip rahat davranmamaları konusunda ikaz ediyor.

Dünyada henüz koronavirüs geçirenlerin hastalığa yeniden yakalandığını gösteren bilimsel yayınların tam olarak oluşmadığını ancak klinikte reinfeksiyon olabileceğini düşündüren vakaların yaşandığını söyleyen Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp merkezi Kök Hücre Nakli Merkezi Sorumlusu ve Sağlık Bilimleri Enstitisü İmmünohematoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt “Covid-19, henüz tam olarak bilmediğimiz ve yaşadıkça öğrendiğimiz yeni bir virüs. Virüsün geleceği ile ilgili tahminlerimizi aynı virüs ailesinden olan MERS ve SARS üzerinden yapıyoruz. Bu tahminlere göre hastalanan kişilerde bağışıklığın iki seneye kadar sürmesi bekleniyordu. Ancak 4-6 ayda antikor bağışıklığının kaybolabildiğini gösteren yazılar çıkmaya başladı. Münferit bir vaka olmakla birlikte ben iyileşen hastalarda antikorun iki ay sonra negatifleştiğini gösterdim. Bu sebeple ‘Ben hasta oldum, kurtuldum, bana bir şey olmaz' yaklaşımına girmemek gerekir” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum