Anasayfa
  • GÜNCEL
  • POLİTİKA
  • YEREL YÖNETİMLER
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • Ara
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. Dünyanın en ucuz korona virüs tanı kiti keşfedildi
GÜNCEL
Yayınlanma: 20 Mart 2020 - 13:45

Dünyanın en ucuz korona virüs tanı kiti keşfedildi

Bangladeşli bilim adamları, fiyatı yaklaşık 20 TL’yi bulabilecek ve 5 ile 15 dakika arasında sonuçlanacak korona virüsü tanı kitinin keşfedildiği açıkladı.

GÜNCEL
20 Mart 2020 - 13:45
Yorumlar
2 dk okunma süresi
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dünyanın en ucuz korona virüs tanı kiti keşfedildi
İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde dünyaya yayılan korona virüsü artmaya devam ediyor. Dünyadaki bilim adamları bu virüse karşı her gün yeni buluşlarla uğraşıyor. Bangladeş Halk Sağlığı Merkezi bilim adamları, yeni ve daha önce buluş edilenlerden farklı olarak yeni bir korona virüs tespit kitinin üretildiğini açıkladı. Açıklamada, 5 ile 15 dakikaya kadar şahsın vücudunda korona virüsünün olup olmadığını tanıyacak bu kitin fiyatının ise 20 TL'yi bulabileceği bildirildi. Ayrıca Halk Sağlık Merkezi, keşf edilen korona virüsü tanı kiti ile ilgili gereken denemelerin sonuçlandığını, piyasaya sunmak için Bangladeş devleti tarafından gerekli izinlerin da çıktığını açıkladı.

Sars virüsü de hızlı teşhis edilmişti

Bangladeş Halk Sağlığı Merkezinin kurucusu ve bilim adamı Dr. Zafar Ullah Chowdhury, “Merkezimizde çalışan ve bilim adamı Dr. Bijan Kumar Shil'in önderliğinde Dr. Nihad Adnan, Dr. Muhammed Raid Zamiruddin ve Dr. Firoz Ahmed bu yöntemi keşf etti. Dr. Bijan Kumar Shil, daha önce 2003 Şubat ayın sonlarında; Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'ya yayılan Sars virüsü ile ilgili Singapur Laboratuvarı'ndaki çeşitli asistanlarla birlikte çalıştı ve yaptığı çalışmalar sonucunda Sars virüsünün hızlı bir teşhisini keşfetti. Daha sonra Çin hükumeti buluşlarını satın alarak Sars ile başarılı bir mücadele verdi. Covid-19'u kısa bir süre ve en ucuz fiyata bulabilecek bu kitin adını ise ‘Rapid Dot Blot' olarak kararlaştırdık. Bu kit kan gurubun testi gibi bir test olacak. Bu yöntem ile 5 ila 15 dakika içinde çok düşük bir maliyetle Korona virüsü tespit edilebilecek” diye konuştu.

Üretim aşamaya geçiyor

Dr. Chowdhury, buluş edilen kitin üretimiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Üretim için gerekli izinler bugün çıktı. Ancak kitler üreterek piyasaya sunmak için ham maddesi olarak reaktifler gerekiyor. Bu kimyasal reaktifler ülkemizde mevcut değil. Çin, İsviçre, ABD ve İngiltere'de bulunurlar. Ama Çin bize bu ham maddeleri satmayacağını söyledi. Bu nedenle ilk olarak ABD'ye sipariş verdik. Haftaya kadar onlar gelince üretime başlayacağız. İlk olarak 10 bin ve ayda 100 bine kadar kiti üretmeyi planlıyoruz. Ülkemizde bu kitler çok eksik var. Biz üretime geçtikten sonra hem ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamış olacağız hem de dünyaya da ucuz fiyatta verebileceğiz” diye aktardı.

Fiyatı sadece 20 lira

Dr. Zafar Ullah Chowdhury, üretilen kitin fiyatı konusunda ise, “Piyasada bulunan kitler çok pahalı oluyor. Bu pahalılıktan dolayı her ülke gerektiği gibi satın alamıyor. Ayrıca dediğim gibi bu kitler bir testin sonuçlanması için çok zaman da alıyor. Ancak bizim ürettiğimiz kitlerin adetini 350 takaya (25 TL) satabileceğiz. Ama devlet bunun üzerine vergi koymazsa fiyatı daha da inerek sadece 200 takaya (20 TL) satabileceğiz” dedi.
Çeşitli ülkelerde kullanılan ve ortalama 90 dakikaya kadar sonuçlanan ve fiyatı da binlerce lirayı bulan kitlere karşılık Bangladeş'te zaman ve fiyat açısından makul kitlerin üretilmesi dünya çapında ilgi odağı oldu.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem
Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem
Özkan Yalım’dan ek ifade
Özkan Yalım’dan ek ifade
Reha Muhtar hayatını kaybetti
Reha Muhtar hayatını kaybetti
Yerebatan Sarnıcı tahliye edildi
Yerebatan Sarnıcı tahliye edildi
Son Haberler
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay CHP’den istifa etti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay CHP’den istifa etti
AK Parti İzmir’den ‘Vefa’ buluşması!
AK Parti İzmir’den ‘Vefa’ buluşması!
Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem
Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem
Özkan Yalım’dan ek ifade
Özkan Yalım’dan ek ifade
AK Parti’de 4 İl Başkanı Görevden Alındı
AK Parti’de 4 İl Başkanı Görevden Alındı
CHP Grup Başkanı Özel’den
CHP Grup Başkanı Özel’den "yeni parti" iddialarına cevap
Reha Muhtar hayatını kaybetti
Reha Muhtar hayatını kaybetti
ABD Başkanı Donald Trump'tan İran Açıklaması
ABD Başkanı Donald Trump'tan İran Açıklaması
İran'da Korona virüsünden ölenlerin sayısı yükseldi
İran'da Korona virüsünden ölenlerin sayısı yükseldi

Ana Sayfa
GÜNCEL
POLİTİKA
YEREL YÖNETİMLER
DÜNYA
EĞİTİM
SAĞLIK
EKONOMİ
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • YEREL YÖNETİMLER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.