Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington Post'a yazdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Washington Post’a uzun bir makale gönderdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington Post'a yazdı
02 Kasım 2018 - 22:35 - Güncelleme: 03 Kasım 2018 - 11:19

Son dönemin en merak edilen olaylarından olan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington Post gazetesine makale verdi. Makalesinde, Kaşıkçı cinayetinin işleniş biçiminden Türkiye'de gerçekleşen soruşturmaya kadar pek çok noktaya değinen Erdoğan, Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de öldürülmesinden bu yana gelişen olaylara aydınlık getirdi. Yayınlanan makalede “Uluslararası toplumun bir parçası olarak bu cinayetin arkasındaki kuklacıları ortaya çıkarmalıyız. Türkiye bu davanın tüm yönlerinin ortaya çıkması için tüm taşları yerinden oynattı. Bu çabaların sonucu olarak dünya Kaşıkçı'nın soğukkanlılık ile ölüm mangası tarafından, önceden planlanarak öldürüldüğünü öğrendi” ifadesi yer aldı.

Ailesi ve Sevenleri İçin Durmayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan makalesinde, “Uluslararası toplumun bir parçası olarak bu cinayetin arkasındaki kuklacıları ortaya çıkarmalıyız” dedi. Yayınlanan makalede en kritik soruların cevapsız kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Kaşıkçı cinayetine kimlerin karıştığının, bedeninin nerede olduğunun ve Suudilerin iddia ettiği yerel işbirlikçinin kim olduğu sorularının hâlâ muallakta olduğunu belirtti. Bu soruların muhatapları olan Suudi yetkililerin de bu konuları ısrarla cevaplamayı reddettiği bilgisini paylaştı. Eldeki bilgileri kamuoyuyla paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaşıkçı cinayeti ile ilgili Suudiler tarafından 18 kişinin tutuklandığını ve cinayet emrinin Suudi yönetiminin en üst katmanlarından geldiği bilgisini paylaştı. Öte yandan yazısında “Bazıları bu problemin zaman içinde unutulacağını düşünüyor. Ama biz bu soruları Türkiye'de süren soruşturmadaki önemi ve Kaşıkçı'nın ailesi ve sevenleri için sormaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Cinayetle ilgili bulguların aralarında ABD'nin de bulunduğu Türkiye'nin dost ve müttefikleri ile paylaşıldığı belirtilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin arasındaki dostane ilişkiden memnun olduklarını vurgulayarak, “Bir an bile Kâbe'nin koruyucusu Kral Selman'ın Kaşıkçı için vurma emri verdiğine inanmadım” dedi.

Ne Olursa Olsun Araştırılacak! 

Kaşıkçı cinayetini ‘önceden planlanmış ve kabul edilemez bir cinayet’ olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı, cinayetin araştırılmasında Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki dostluğun bir engel teşkil etmediğini de belirtti. Yaşanan olayın Suudi Arabistan'ın resmi politikalarını yansıttığına inanmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, araştırmaya devam edileceğini söylemesinin ardından Kaşıkçı cinayetinin Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki bir problemi göstermediğine de değindi. Makalesinin devamında “Bizleri üzen ve şok eden bir diğer mesele de Suudi yetkililerin dostluğun gerektirdiği gibi adaletin gerçekleşmesine yardımcı olmak yerine Kaşıkçı'nın önceden planlanmış cinayetinin üstünü örtmeye çalışmaları oldu” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, cinayetle ilgisi olduğu düşünülen 18 kişinin tutuklandığını söyledi. Makalesinde cinayetle ilgili kararlara da değinen Erdoğan, en şüpheli isim olan ve olaydan hemen sonra Türkiye'den ayrılan başkonsolos ile ilgili bir işlem yapılmamasının da ayrıca endişe verici olduğunu belirtti.

Viyana Bildirgesi’ne Aykırı

Makalesinde yer yer sert uyarılara da yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO müttefiklerinin topraklarında bir daha kimsenin böyle bir harekete kalkışmamasını, herhangi bir durumda bunun çok ağır sonuçları olabileceği konusunda da uyarılarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kaşıkçı cinayeti Konsolosluk ilişkileri üzerine Viyana Bildirgesi'nin açık ihlali ve kötüye kullanılmasıdır. Bunun cezasız kalması çok tehlikeli bir örnek sunar” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum