Bakan Koca'dan önemli açıklamalar

Corona virüs Bilim Kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üstü sokağa çıkmalarına ilişkin 'Gündemimize geldi ama daha netleşmedi' dedi.

Bakan Koca'dan önemli açıklamalar
29 Nisan 2020 - 17:45

'İstanbul için özel bir tedbirimiz yok, teması, mesafeyi, izolasyonu son derece önemsiyoruz.'diyen Koca 'Pik dönemi içindeyiz, kalıcı olması için temasın ve mesafenin çok önemli olduğunu söyleyebilirim. Tedbirlere uyulmazsa yeni bir pik dalgası olabilir! ifadelerini kullandı.

5 bin 859 kişilik filyasyon ekibinin yaptığı taramayı da hatırlatan Bakan Koca "Ekiplerimiz 464 bin 434 kişiyi kontrol etti. Toplu çalışılan yerlerde test yapılmasını planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Corona virüs Bilim Kurulu saat 14.00’te video konferans yöntemiyle toplanmıştı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, toplantı sonrası basın açıklaması yaptı. Yapılan tedavileri ilişkin önemli bilgileri paylaşan Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:
Taviz vermezsek istediğimiz sonucu kısa sürede alabiliriz. Geride kalan günler kolay geçmedi. Hastalık bizi esir mi alacak diye endişe ettiniz. Hastalığa yakalanan yakınlarınız için endişe duydunuz, bir yakınınızı kaybettiyseniz büyük acı yaşadınız. O acıda sizinle beraberiz. Bilin ki elimizden geleni yaptık.
 
Türkiye bu sınavdan şu ana dek yüzünün akıyla çıktı. Bizi bu noktaya, tedbirlere uyum ve titizlik getirdi.
 
11 Mart tarihinden sonraki süreçte kademe kademe uygulanan tedbirler sonuçlarda etkili oldu.
 
Türkiye koronavirüsü nasıl kontrol altına aldı ve salgını geriletti? Erken tedbirlerle aşama kaydettik.
 
Başarıda 3 madde sıralayabilirim. Tedbir, tespit, hızlı tedavi.
 
11 Mart'tan beri hiçbir testi tesadüfen yapmadık. 
 
Yatak doluluk oranı yüzde 60'lardan yüzde 30'lara geriledi.
 
Şüphelilere odaklanmak yerine yaygın tarama yapan ülkeler istenen sonucu alamadı. Bu isabetli uygulamanın örnek alınacağını umuyoruz.
 
Tedavisi hastane şartlarında yapılması gereken hiçbir vakayı evine göndermedik, göndermiyoruz.
 
Durumu stabil olan hastalarımızın tedavisi aile hekimi gözetiminde evinde yapılıyor.
 
Görev yapan filyasyon ekibi sayımız 5849'dur. Bu ekipler hastaların temas zincirinde yer alan 464 bin 434 kişiyi kontrol etti.
 
Toplu çalışılan yerlerde test yapılmasını planlıyoruz.
 
Çin'den gelen ilacı farklı kullanım olumlu sonuçlar aldık.
Artık hastalarımızı ventilatöre erken değil, ileri aşamada bağlıyoruz. Tedavide gösterdiğimiz bir diğer gelişme ise yoğun bakımdaki hastalarımızı erken aşamada artık entübe etmiyoruz. Bunun hastalığın seyrini önemli oranda değiştirdiğini görüyoruz.
 
Hastaların zatürre olma oranı düştü. 
 
Yoğun bakımdaki hastaların vefat oranları %58'den %10'a düştü.
 
Entübe hastalarımızdaki vefat oranı %74'ten %14'e geriledi. Bu başarıların arkasında hekimlerimizin özen ve dikkati, tedavi yaklaşımlarımız, bilimsel yaklaşımlar ve hekim sanatının ustalıkları var. Gelişmeler hasta kayıp oranımızın azalmasında da aynı derecede etkili olmaktadır.
 
Türkiye'de şuanda hasta kayıp oranı %2.8'dir. Bu oran Avrupa'da en düşük, dünyada ise 80. sıraya karşılık gelmektedir.
 
Hastaya yüksek akımlı oksijen verme uygulaması ölüm oranlarını düşüren önemli bir faktör olmuştur.
 
Son 24 saatte iyileşen hasta sayısının, yeni tanı  konan hasta sayısından artık 2 kat fazla olduğu noktadayız.
 
Salgına karşı başarıyı 3 faktör sağladı. İlki tedbirlere uyan 83 milyondur. Diğeri filyasyondur. Son faktör de erken tedavidir.

7 bin 428 sağlık çalışanımız enfekte
Sağlık çalışanlarımız arasında 7 bin 428 sağlık çalışanı virüs kaptı. Sağlık çalışanlarının vakalar içindeki oranı yüzde 6,5
 
11 Mart'tan bu güne geldiğimiz nokta kesin başarı noktası değildir. Başarı tedbirleri terk edeceğimiz başarı değil, tedbirlere sarılacağımız başarıdır. Yeni vaka sayısı henüz 0 değildir. Hastalık bitmedi, o hâlde mücadele devam etmelidir. Önümüzdeki günler eski günlerin aynısı olmayacaktır.
 
Mayıs ayı boyunca tedbirler devam edecek.
 

Normalleşme süreci nasıl işleyecek? 65 yaş üstü ile ilgili bir plan var mı?
 
Tüm bakanlıklarımızın içindde yer aldığı bilim kurulunun da bu süreçte bilim kurulu tavsiye ve öneride bulunan bir kurum. Bakanlık halinde karara gidilmiş oluyor. Biz tüm bakanlıklarla normalleşmenin hangi tedbirlerle yapılacağına ilişkin Bilim Kurulu'ndan görüş alıyoruz ve tartışıyoruz. Özellikle bu ay boyunca bir takım tedbirleri devam ettirerek, nasıl bir normalleşme yapılacağına ilişkin hazırlıklar tamamlanınca kamuoyuna açıklamalar da yapılacak.
 
65 yaş üstü büyüklerimizi hiç olmazsa birkaç saat, hiç olmazsa dolaşmalarını, araç kullanmadan yakın mesafe anlamında yapılabilir mi diye gündem oldu. Bununla ilgili daha net bir öneriye dönülmedi. Bu da bir yaklaşıma gelirse o durumda zaten görüş olarak Cumhurbaşkanımıza da sunulmuş olur.
 
Pik yaşandı denilebilir mi? İkinci dalga riski var mı?

 

Pik dönemi içindeyiz. Kalıcı olması için temasın ve mesafenin çok önemli olduğunu söyleyebilirim. Tedbirlere uyulmazsa yeni bir pik dalgası olabilir. Ama bu tedbirlerle böyle bir şey olamaz.
 
Emrullah Gülüşken ile akrabalık iddiası

 

Benim hiçbir akrabalık bağım yok. Aracılık olanlardan da akrabam ya da tanışıklığım olmadı. Sosyal medyadan bu bilgilendirme yapıldı. Sonra bana bilgi ulaşıldı. Büyükelçi ile konuştuk, kendileri de özellikle Türkiye'de tedavi edilmesinin uygun olduğunu söyledi ve Türkiye'ye getirilmiş oldu. Şuan Ankara'da tedavi ediliyor. 2 gün yoğun bakımda kaldı. Ciddi bir solunum problemi olmamasına rağmen kalp rahatsızlığını söylemiş olması. Bizim takiplerimizde de muhtemelen kapak sorunlarının olduğunu biliyoruz. Ciddi bir sorun olmadığını anlıyoruz. Baba ve 3 çocuğu getirildi. Büyük kızında ve 10 yaşındaki çocukta da pozitif çıktı. İsveç bunu bilmiyordu. 7 yaşındaki çocukta da negatif çıktı. Dolayısıyla 2 gün sonra servise alındı ve takibi yapıldı. 
 
Sadece İsveç'ten getirmedik. Biz bu süreçte daha dün Rusya'dan vatandaşımızı getirdik.
 
Dünyada hastaların tüm sorunlarına hiçbir ücret almaksızın müdahale eden, hava ambulansı hizmeti veren tek ülkeyiz.
 
İsviçre'deki Türk vatandaşın Türkiye'ye gelme talebine nasıl yanıt verilecek?

 

Onunla ilgili süreci nasıl takip ettiğimizi telefondaki mesajımdan okuyayım. Pazar günü bana ulaştı, gereğini yapın talimatını verdim. Gelen cevap şu; Başkonsolusumuz kişi ile görüştü. Kovid-19 tanısı konulmuş Kendisi panik halde. Hiçbir şey yapılmadığı söylendi. Türk hekimine muayene yaptırdıklarını ve durumunun kötü olmadığı söylendi. Bir hafta sonra kontrolü yapılacak. Bu bana pazar günü gönderilen nottu. Bugün yine Türk hekime kontrol yapıldı. Tomogrofide hafif belirtisi olduğu, sevk durumunun olmadığı belirtildi.

Biz bu mücadeleyi siyaset üssü yapmaya gayret gösterdik. 83 milyon birlikte mücadele ettik.
 
 
Bilim insanlarının taşıyıcı tespit etmekle ilgili çağrısına yanıt
Yaygınlığı ve taşıyıcılığı bilmek istiyoruz. Örneklem başlatıldı. Toplumdaki bulaş, taşıyıcılık durumuna göre değerlendirip gündeme alırız. Size de aktarırız. 83 milyona test yapmak mümkün değil.
 
İl il vaka sayıları açıklanacak mı?

 

İstanbul ile ilgili özel bir tedbirimiz yok. Vakamızın yüzde 60'ına yakını İstanbul'da. İstanbul, ne Wuhan, ne bir ABD'nin eyaleti gibi değil. 20 milyon nüfus var. Yaşam alanı, yerleşimi farklı bir şehir. Torundan dedeye herkes bir arada yaşıyor. Böyle bir şehir. Yüzde 60'ı kontrol altına almak çok büyük bir başarı. İlave bir tedbiri şu an önermiyoruz. Ama izolasyon, temas ve mesafeyi her zamanki gibi önemsiyoruz. Size gösterdiğim tablo il il verileri gösteren bir tablo. İl kurulları bunu zaten biliyor. Bilgileri bu durumda saklamanın gereği yok. Daha az vaka görülen illerde tedbirleri gevşetebiliriz. Bilim Kurulu'ndan tavsiye alarak kararları açıklarız.
 
İzinli çalışılan alanlar var. Corona virüs vakaları olanlar var. Buralarda test yapılması gündemde mi?

 

Toplu çalışılan alanlarda test yapmak istiyoruz. Hatta Gebze'de de bunu kurduk. Test sayımızı artırarak normalleşmeye geçmek istiyoruz.
 
Corona virüse yakalanan sağlıkçı sayısı kaç oldu?
Sahada yoğun özveri ile çalışılan sağlık çalışanlarımızın sayısı fazla oldu. Toplam birilerinin söylediği gibi değil. Daha fazla maalesef. 7 bin 428 enfekte olan sağlık çalışanımız var. Vakalarımızın arasındaki oran yüzde 6.5 civarında. Avrupa'da bu oran yüzde 11'lerde. Hiçbir sağlık çalışanlarımızın enfekte olmasını da hayatını kaybetmemesini de dilerdim. Ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum.
 
Maske dağıtımı nasıl oluyor?

 

Maske konusunda 20-65 yaş arası herkese gönderildiğini, işletmelere gönderildiğini bilelim. Büyük işletmelere Valilik üzerinden ayrıca gönderelim.
 
Adana'da yoğun bakım yatak sayısının dolu olduğu iddia ediliyor. Buna ne yanıt vermek istersiniz?

 

Adana'daki doluluk oranını verdim daha önce. Verdiğim oran buydu. Türkiye'de 10 bin kişiye üşen yatak sayısı 28'ken, Adana'da 32. Adana'da 10 bin kişiye düşen yatak sayısı 63, Türkiye'de 49. Neresi yetersiz.
 
Ölüm ile ilgili konu siyasetin malzemesi yapıldı. Bu soru gelmedi. Burada her rakamın bir can olduğunu unutmayalım. Bu rakamların gizlenebilirliği yok. Bu vatandaşlarımız varken yapılamaz. Ölüm raporunu hazırlayan, ona imza atanlar gurur kaynağı hekimlerimiz. Hekimlere güvenmiyor musunuz? Bu konuyu lütfen istismar etmeyelim. Ölümler üstünden siyaset yapmayalım. Bu bir salgın ve sağlık konusudur.
 
Yılı aylara ve yıllara bölerek sayıların verilmesi hiç doğru değildir.


YORUMLAR

  • 0 Yorum