Yaptırımlar İran havayollarının belini büktü

ABD'nin İran'ın petrol ve enerji ihracatını sınırlamayı hedefleyen yaptırımları 1 Kasım’da başladı, ilk etkilenenler havayolu şirketleri oldu.

Yaptırımlar İran havayollarının belini büktü
02 Kasım 2018 - 19:00 - Güncelleme: 02 Kasım 2018 - 22:17

ABD ile İran arasındaki nükleer anlaşmanın bitmesi sonucunda yürürlüğe giren ambargo, tüm İran havayolu şirketlerini etkiledi. İran ile Türkiye arasında sefer yapan havayolu şirketlerine yakıt verilmediği için, şirketler minimum sayıda yolcu ile uçuşlarını gerçekleştirmek zorunda kalıyor. Türkiye'ye direk uçuş seferi yapan İranlı havayolu şirketlerinin uçakları, indikleri havalimanlarında akaryakıt alamadı. Bu nedenle geliş ve gidiş yakıtlarını İran'dan alarak uçuş yapan şirketler çözümü, yolcu ve kargo kapasitelerini düşürmekte buldu. Havayolu şirketlerinin yetkilileri bu durumun uzun süre sürdürülemeyeceğini belirterek, kısa zamanda çözüm bulunması gerektiğini belirtti. Eğer akaryakıt sorununa çözüm bulunmazsa, İran uçuş seferlerinin durdurulacağını söyledi.

TAHRAN’DAN İSTANBUL’A GİDİŞ YOK

İran'ın Tebriz şehrinden İstanbul Atatürk Havalimanı'na sefer düzenleyen ATA Airlines, ambargo sonrası akaryakıt krizi nedeniyle İstanbul'a 50 yolcu eksik bir şekilde gelip dönmek zorunda kaldı. ATA Havayolları Atatürk Havalimanı İstasyon Müdürü Behzad Atarod Amerikan ambargosu konusunda açıklamada bulundu. Yaptığı açıklamada, “Bu durum hiç iyi değil. Çünkü eğer yakıt alamazsak biz mesela Tahran'dan İstanbul'a artık hiç uçamayacağız. Uçağımız İstanbul'da yakıt alamayacağı için Tebriz'den yolcu sayısını düşürdük. İnşallah çözülür, zor bir durum. 50 yolcu daha az aldık. Aseman Havayolları da uçakları dönebilsin diye yolcu sayılarını düşürdü. Bu Türkiye'ye gelen İranlı turist sayısında kayba neden olacak. Bu durum bir tek bizi değil turizmi ve İran'da iş yapan birçok şirketi olumsuz etkileyecek. İnşallah bir an önce çözülür. Türk Dışişleri çözmek için yoğun çaba harcıyor” sözlerine yer verdi. Uçak yakıtını bugüne kadar Petrol Ofisi'nden aldıklarını belirterek devam eden Atarod, “İki yakıt veren firma var. İkisi de Amerika ile bağlantılı olduğu için maalesef alamıyoruz. MD-83 tipi uçağımız 162 kişilik ancak 110 yolcu ile seferlerimizi yaptık. 50 yolcumuzu alamadık” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum