Anasayfa
  • GÜNCEL
  • POLİTİKA
  • YEREL YÖNETİMLER
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • Ara
  1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. 97 dev şirket Trump'ın yasağına karşı
DÜNYA
Yayınlanma: 07 Şubat 2017 - 10:30

97 dev şirket Trump'ın yasağına karşı

Dünya devlerinin arasında olduğu 97 şirket, ABD’nin Müslüman olan 7 ülkenin vatandaşlarına uyguladığı seyahat yasağına karşı bir araya geldi.

DÜNYA
07 Şubat 2017 - 10:30
Yorumlar
2 dk okunma süresi
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
97 dev şirket Trump’ın yasağına karşı
Başta Hamdi Ulukaya’nın Chobani’si olmak üzere, aralarında Airbnb, Apple, Facebook, Foursquare, Google, Microsoft, Netflix, Spotify ve Twitter gibi dünya devlerinin de yer aldığı 97 şirket, ABD’nin “seyahat yasağı” kararnamesine karşı bir araya geldi. Şirketler, bir süreliğine durdurulan uygulamanın devamlılığını belirleyecek Temyiz Mahkemesine ortak bir rapor sunarak ABD Başkanı Donald Trump’ın kararnamesine ayrımcı olduğu ve ticarete olumsuz etki edeceği gerekçesiyle itiraz etti.

Trump’ın mültecilerin ülkeye girişini askıya alan ve nüfusunun çoğu Müslüman olan 7 ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini bloke eden kararnamesi, dünyaca ünlü şirketleri ayağa kaldırdı. Chobani adlı yoğurt markasıyla Amerika’nın gıda devleri arasında yer alan Türk iş adamı Hamdi Ulukaya, Trump’ın Müslüman yasağına karşı en güçlü tepkiyi veren isimlerden biri oldu.

Kurucusu olduğu Tent Vakfı ile iş dünyasını mülteci sorununun çözümü için harekete geçirmek üzere uzun zamandır çalışmalar yürüten Ulukaya, Müslüman mültecilere getirilen vize yasağına hukuki müdahale için Chobani adına “mahkemenin dostu” (amicuscuriae) raporuna imza attı. Raporda Chobani’nin yanı sıra aralarında Airbnb, Apple, Facebook, Foursquare, Google, Microsoft, Netflix, Spotify ve Twitter gibi dünya devlerinin de yer aldığı 97 şirketin imzası bulunuyor.

"Bu benim için şahsi bir mesele"

Ulukaya, kararnameye ilişkin büyük endişe duyduğunu ifade ederek, “Bu benim için çok şahsi bir mesele. Bu ülkeye bir şans bulabilme umuduyla gelen bir göçmen olarak, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanın şu an ne hissettiğini çok iyi biliyorum. Ancak bunun da ötesinde, bir Türkiyeli olarak, Müslümanların bu şekilde konumlandırılması beni şahsen çok rahatsız etti” dedi.
 

Ulukaya, “Bugün Chobani olarak biz, çoğunluğu Müslümanlardan oluşan göçmenlere yönelik geçtiğimiz günlerde imzalanan kararname hakkında büyük kaygı duyan 97 şirketle yan yana duruyoruz. Tıpkı Chobani gibi bu şirketler de çok çeşitli toplumlardan gelen ailelere iş imkanı sağlayarak güçlendiler. Göçmenler, mülteciler, savaş gazileri ve daha pek çok insan bu şirketlerde omuz omuza çalışıyor. Bu durum, Amerika’nın en iyi tarafını yansıtıyor. Ben bu ülkenin umut, fırsat ve kapsayıcılık sözcüklerini yalnızca sembolize etmekle kalmayıp bu sözcüklerin pek çokları açısından gerçeğe dönüştüğü yer olarak kalacağına inanıyorum ve bu konuda iyimserim” diye konuştu.

Mülteci çalışanlara destek

Ulukaya, kararnamenin imzalanmasının hemen ardından, 19 farklı ülkeden gelen çalışanlarına bir mektup yazarak tepkisini dile getirdi ve görüşlerini paylaştı. Chobani fabrikalarında mültecileri istihdam etmeye özen gösteren Ulukaya, herhangi bir çalışanın kararnameden etkilenip etkilenmediğini araştırmak üzere hukuk ve insan kaynakları ekiplerini de görevlendirerek, “Sürecin her anında ve her adımında onların arkasında olacağız” ifadelerini kullandı. 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Müzakereden başka bir yol yok
İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Müzakereden başka bir yol yok
Epstein Belgelerinde Küresel Satranç: Putin’i Devirme Planı Deşifre Oldu!
Epstein Belgelerinde Küresel Satranç: Putin’i Devirme Planı Deşifre Oldu!
ABD Başkan Yardımcısı Vance’in evine saldırı
ABD Başkan Yardımcısı Vance’in evine saldırı
İran'dan Trump'a tepki:
İran'dan Trump'a tepki: "Her türlü saldırıya sert karşılık vereceğiz"
Son Haberler
Mehmet Gazioğlu'ndan Ramazan Bayramı Mesajı
Mehmet Gazioğlu'ndan Ramazan Bayramı Mesajı
AK Parti Çeşme İlçe Başkanı Pınar Ayyıldız Özen’den 14 Mart Tıp Bayramı Mesajı
AK Parti Çeşme İlçe Başkanı Pınar Ayyıldız Özen’den 14 Mart...
AK Partili Kocabaş, Kordon Yeraltı Otopark’ı için rakamlarla konuştu!
AK Partili Kocabaş, Kordon Yeraltı Otopark’ı için rakamlarla konuştu!
CHP Genel Başkanı Özel'in mitingi öncesi CHP Milas İlçe Başkanı Kılbey istifa etti
CHP Genel Başkanı Özel'in mitingi öncesi CHP Milas İlçe Başkanı...
CHP'li 2 meclis üyesi partisinden istifa etti
CHP'li 2 meclis üyesi partisinden istifa etti
MHP Genel Başkanı Bahçeli'den
MHP Genel Başkanı Bahçeli'den "Yeraltı" dizisine övgü
Bakan Fidan, Irak Savunma Bakanı Al Abbasi ile görüştü
Bakan Fidan, Irak Savunma Bakanı Al Abbasi ile görüştü
CHP Genel Başkanı Özel:
CHP Genel Başkanı Özel: "Egeliler hem kendi evlatlarına hem genel...
30 ilde FETÖ'ye Büyük Operasyonu
30 ilde FETÖ'ye Büyük Operasyonu

Ana Sayfa
GÜNCEL
POLİTİKA
YEREL YÖNETİMLER
DÜNYA
EĞİTİM
SAĞLIK
EKONOMİ
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • YEREL YÖNETİMLER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.