ABD'den skandal Türkiye çıkışı!

Son dakika haberlere göre, Dışişleri Bakanı Blinken açık açık Türkiye'yi hedef alan cümleler kurdu, aynı saatlerde uçak gemisi USS Eisenhower Girit'e doğru seyrediyordu. Kendinden geçen Yunan medyası, 'ABD: Türkiye uluslararası hukuku ihlal ediyor' ve 'Blinken'den Türkiye'ye: Yunan hava sahasını ihlal etmeyi durdurun' başlıkları attı.

ABD'den skandal Türkiye çıkışı!
11 Mart 2021 - 10:06
Uçak gemisinin Akdeniz'e giriş yaptığı saatlerde binlerce kilometre uzaklıkta savaş uçaklarının da Türkiye'ye karşı havalanacağı açıklandı. Diplomasi alanında ise gece yarısı yapılan açıklamalar fırtına koparacak.

Arap coğrafyasından ABD'ye kadar dünyanın her yerinden Türkiye korkusuyla müttefik bulan Yunanistan, Ankara ile istikşafi müzakerelerin 16 Mart'ta Atina'da yapılacağını resmen duyurdu. Beş yıl aradan sonra gerçekleşen bir önceki randevu, İstanbul'daydı.

TÜRKİYE VE KIBRIS SORULARINA YANIT

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda Kongre üyelerinden gelen Türkiye ve Kıbrıs sorularına yanıt verdi. Blinken, Kıbrıs'ta Ankara'nın aksine Washington'ın federasyonu destekleyeceğini ve doğrudan rol alacaklarını açıkladı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki adımlarının Washington'da endişeye yol açtığını aktaran Bakan Blinken, "Bölgede ortaya çıkan anlaşmazlıkların askeri yöntemler ya da provokatif adımlarla değil barışçı ve diplomatik yollarla çözülmesinde rol oynaması önemli" deyip ekledi:

"Uluslararası hukukun ya da S-400 vakasında olduğu gibi NATO müttefiki taahhütlerinin ihlal edildiğini değerlendirdiğimiz Türkiye’nin de atmış olduğu adımlar dahil olmak üzere tüm adımlara dikkat çektik. Son haftalarda olumlu gelişmelerden biri bölgede tansiyonun düşmesi oldu. Türkiye daha verimli bir şekilde ilerlemek amacıyla AB ile ve diğer taraflarla diyaloga girdi. Buna destek veriyoruz. Sürecin bu şekilde ilerlemesine yardımcı olmaya çalışmayı da sürdüreceğiz."

UÇAK GEMİSİ GİRİT YOLUNDA

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bu cümleleri uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ın Cebeli Tarık Boğazı'ndan Akdeniz'e girdiği dakikalarda kurdu. Uçak gemisinin ilk rotası, Girit Adası'ndaki Suda Üssü olacak.

Yunan fırkateyni Psara halihazırda ABD filosuyla Akdeniz'de birlikte seyrediyor, bir denizaltı da devreye girecek. Suda'da birkaç gün geçirecek ABD filosu, Yunan donanması ve savaş uçaklarıyla birlikte tatbikata girişecek.

 Yunan hava kuvvetlerinin ABD F-18'leriyle birlikte havalanmak için fırsat bulacağını yazan yerel medya, hem uçak gemisinin gönderilmesi hem de Blinken'ın açıklamalarıyla kendinden geçti. Haberlerde, Washington'ın Ankara'ya açık mesaj verdiği savunuldu. Yunan medyası 'ABD: Türkiye uluslararası hukuku ihlal ediyor', 'Blinken: ABD, Türkiye'nin Yunanistan'a karşı provokatif faaliyetlerini eleştiriyor' ve 'Blinken'den Türkiye'ye: Yunan hava sahasını ihlal etmeyi durdurun' gibi başlıklarla haberi sundu.

SUUDİ ARABİSTAN ÇİZGİYİ AŞIYOR

Yunanistan'a Patriot füze savunma sistemi satmaya hazırlanan Suudi Arabistan ise, yine Girit'teki Suda Üssü'ne altı F-15 savaş uçağı gönderiyor. Suudi Arabistan'ın doğrudan Türkiye'yi hedef alan hamlesiyle jetler, Cumartesi günü adaya inecek. Kathimerini gazetesi, Suudi Arabistan savaş uçaklarının Girit'te 10 gün kalacağını, askeri ve teknik personelin çoktan Suda Üssü'ne ulaştığını yazdı. Yunanistan'ın bir başka müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri ise, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Suda'ya savaş uçağı göndermişti.

Yunanistan ayrıca Doğu Akdeniz'deki yakın müttefiki ABD ile tatbikatlarına devam ediyor. ABD'nin Avrupa-Afrika Deniz Kuvvetleri, USS Porter destroyerinin Yunan hava ve deniz unsurlarıyla birlikte bir tatbikat icra ettiğini açıkladı. Yunan ordusunun bir fırkateyn, bir denizaltı ve dört F-16 savaş uçağıyla yer aldığı Girit Adası'nın güneyinde gerçekleşen tatbikatın fotoğrafları, hem Pentagon hem de Atina tarafından resmi internet sitelerinden paylaşıldı.

Yunanistan, Türkiye korkusuyla geçen yıl yaz mevsiminden bu yana Doğu Akdeniz'i uluslararası bir oyun sahasına çevirdi. Yunan ordusu, ABD, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerle birçok tatbikata girişti. Yunan ordusu, Türkiye'ye karşı F-35 jetleri istediği ABD ile 2021'in başlamasıyla arka arkaya tatbikatlar yaptı. Girit'ten Selanik'e kadar neredeyse tüm Ege Denizi'ni kapsayan tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı. Doğu Akdeniz'de 2020 yazında tırmanan gerilimle birlikte Türkiye karşıtı ülkeler Yunanistan'ın yanında saf tutmaya başladı. Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelere kısa süre sonra Güney Kıbrıs'a uygulanan 30 yıllık silah ambargosunu kaldırarak ABD'de de katıldı. Washington bununla da kalmadı, uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ı Girit'e göndererek Yunan donanmasıyla tatbikat yapmasını sağladı. Ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Yunanistan'a özel bir ziyaret yaptı, rotası kuzeydeki Selanik'ten güneydeki Girit'e uzanıyordu. Suda Üssü'nü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le birlikte gezen Pompeo'nun ziyaretinin hemen ardından sıra dışı bir gelişme yaşandı. Atina yönetimine açık şekilde destek veren ABD'nin, bununla da kalmayıp Suda Üssü'ne bir savaş gemisi konuşlandırdığı yine Yunan medyasına yansıdı. Fransız Rafale jetlerine kavuşmalarını bir 'kilometre taşı' olarak tanımlayan Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, canlı yayında hava kuvvetleri için yeni savaş uçakları satın alacaklarını duyurdu. 40 yeni savaş uçağı programının 18 Rafale jetinin alınmasıyla başladığını belirten Yunan Bakan, ABD'den beşinci nesil F-35 savaş uçaklarını da isteyeceklerini ilk kez resmen açıkladı. Yunan medyası, daha önce Yunanistan'a ilk F-35'lerin 2021'de gönderileceğini yazmıştı. Haberlere göre, ABD ilk etapta üç kullanılmış savaş uçağını Yunanistan'a verecek ve jetler 25 Mart'taki törenlerde uçacaktı. (Milliyet)

YORUMLAR

  • 0 Yorum