İşsizlik Maaşıyla İlgili Yeni Düzenleme Açıklandı

Ağustos 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 günlük eylem planında, işsizlik maaşıyla ilgili bir düzenlemeye de yer verildi.

İşsizlik Maaşıyla İlgili Yeni Düzenleme Açıklandı
05 Kasım 2018 - 10:40 - Güncelleme: 05 Kasım 2018 - 12:30

Yapılan düzenlemede, işsizlik maaşı alabilmek için son 120 gün “sürekli” çalışma koşulunun esnetileceği açıklandı. İşsizlik maaşı bağlanabilmesinin şartlarından biri de, son üç yılda en az 600 gün sigortalı olmak ve son 120 gün “sürekli” çalışmak. Üç yıl boyunca işsizlik primi ödeyen işçi işsiz kaldığı zaman on aylık işsizlik maaşı alabiliyor. Ancak, 15 yıl kesintisiz çalışan bir işçi son 120 gün içinde o şirketten ayrılıp başka bir şirkette işe başlarken 1 gün prim ödenmemişse işsizlik maaşından yararlanamıyor. Düzenlemede belirtilen sürekli çalışma kuralının da bazı istisnaları var. Örneğin, hastalık, ücretsiz izin, disiplin cezası, gözaltına alınma, mahkumiyetle sonuçlanmayan tutukluluk hali, kısmi istihdam, grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, ekonomik kriz, doğal afetler nedeniyle iş yerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, son 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmıyor. İşsizlik maaşı almak için iş akdinin feshinden itibaren 30 gün içinde başvuruda bulunmak gerekiyor. Otuz günden sonra başvuru yapıldığında, geciken süre kadar eksik maaş ödeniyor.

Geçmiş Ödemeler İçin Hak Sağlanması Gerekiyor
Prim ödeme süresine göre işsizlik maaşı 6, 8 veya 10 ay olarak ödenebiliyor. İşsizlik maaşı işsiz kaldıktan sonra 30 gün içinde başvuran kişilere, başvuruyu izleyen ayın 5’inde maaş bağlanıyor. Gecikilen her ay, işsizlik maaşının gecikilen ay kadar daha az alınması sonucunu doğuruyor. Altı aylık süresi dolduktan sonra başvuranlara ise ödeme yapılmıyor. Uygulama kapsamındaki 12 bin 500 kişi, 120 gün sürekli prim ödeme kuralıyla ilgili düzenleme yapıldığında, sadece kalan süreler için işsizlik maaşı alabilecek. Ancak ödemenin tamamının alınabilmesi için geriye dönük hak sağlanması gerekmekte. 


En Yüksek İşsizlik Maaşı 1.611 TL
İşsizlik maaşı hesaplamasında çeşitli farklılıklar bulunuyor. Maaş, çalışırken alınan son 4 aylık ortalama ücretin yüzde 40’ı üzerinden ödeniyor. Asgari ücretle çalışan işçiler 2018 yılında 805.60 TL işsizlik maaşı alabiliyor. En yüksek işsizlik maaşında ise sınır 1.611,30 TL. Son dört aylık brüt maaşı 3 bin TL olan kişiye, damga vergisi düşüldükten sonra bin 191 TL işsizlik maaşı ödeniyor. Son dört aylık brüt maaşı 4 bin TL olanlar net bin 587.86 TL alıyor. Brüt maaşı 5 bin lira olanlar ise bin 611.30 TL alabiliyor.

İşsizlik Maaşı Alabilmek İçin Bazı Şartlar Var
İşsizlik maaşı alabilmek için öncelikle iş akdinin işveren tarafından sona erdirilmesi ya da işçinin haklı nedenle iş akdini feshetmesi gerekiyor. Anlaşmalı olarak işten ayrılanların işsizlik maaşı alabilmesi için sözleşmenin işveren tarafından sona erdirilmesi zorunludur. İşsizlik maaşı süresi, prim ödenen gün sayısına göre değişiyor. Son üç yılda 600 gün çalışanlara 6 ay; 900 gün çalışanlara 8 ay, 1080 gün çalışanlara on ay işsizlik maaşı ödeniyor. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler işsiz kaldıklarında işsizlik maaşı alamıyor. Gelir getirici bir işte çalıştığı tespit edilenlerin işsizlik maaşı kesiliyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum