İl ve belediye başkanları nasıl olmalı?

Veysel Sevinç

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşkilatlar ile ilgili metal yorgunluk açıklamasından sonra teşkilatlarda ciddi bir hareketlilik başladı. Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş ve ekibi de bu doğrultuda titiz bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.  

Bu minvalde özellikle Doğu ve Güneydoğu illeri ile beraber üst üste il başkanlarının istifası alınmaya başlandı. Görevden alınan bir çok il başkanının neden alındığı da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘’metal yorgunluk’’ söylemiyle zaten özetlenmiş durumda.

Peki göreve gelecek il başkanları hangi profili taşımalı? Buyurun başlayalım:

-Öncelikle hak ve hukuka riayet edenler göreve gelmeli…Görev alacak isimler kibrinin esiri olmamış, toplumda kişisel problemleri ile anılmayan, ahlaklı, düzeyli, eğitim ve donanımlı olmalı…

- Maddi anlamda doyuma ulaşmış, partiyi rant kapısı olarak görmeyen, etrafında eş, dost, akraba ilişkileriyle kötü anılmamış olmalı…

- Belediye başkanlarıyla, milletvekilleriyle sürtüşmeye girmeyen, sivil toplum kuruluşlarıyla anlaşabilen, diksiyonu, hitabeti güçlü olanlar olmalı.

- İktidar partisini temsil ettiğini unutmayarak, toplumun tüm kesimlerini kucaklayarak, kentin sorunlarını bakanlıklara ve üst mercilere taşıyabilecek pozisyonda ve sorumlulukta olmalı.

- İl başkanlarının görevi belediye başkanlarını veya milletvekillerini belirlemek değil, kişisel ikbali ve planları çerçevesinde teşkilatları dizayn etmek hiç değil. Onların görevi genel merkezlerin talimatları doğrultusunda verilen ödevi yerine getirmekten ibarettir.

-Görev alacak il başkanlarının çok yönlü bir güvenlik soruşturmasından da geçmesi gerekir. Bu anlamda sadece adli sicil belgesi değil, hakkında açılmış davalara da bakılmalıdır. Özellikle devlete karşı işlenen suçları varsa tespit edilmeli, ona göre göreve getirilip getirilmemelerine karar verilmeli.

***

Son zamanlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelere yönelik söylemleri de ortada… Ciddi anlamda hizmet etmeyen belediyelerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Zira bu çalışma sayesinde çalışan ile çalışmayan arasındaki farkta ortaya çıkmış olacak.

Bu minvalde çalışan belediye başkanlarının hakkını da teslim etmek gerekir. Özellikle kendine ‘’ Recep Tayyip Erdoğan Belediyeciliğini ’’ misyon biçen yöneticilere dikkat çekmekte fayda vardır.

Görevde olduğu süre boyunca Ankara’da ciddi çalışmalara imza atan, deyim yerindeyse Ankara’nın dünü ve bugünü arasında bir nesil oluşturabilen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e…

İstanbul’da ismi sıkça Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e…

Ege Bölgesi’nde yüreğiyle çalışan Yunus Emre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi’ye… Ki Sayın Başkanın çalışmaları MHP’li Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarını gölgede bırakmış, imza attığı büyük projeler kentte çok ciddi karşılık bulmuş durumda. Hemen yanı başındaki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da sosyal belediyecilik ve hizmet noktasında Başkan Çerçi’den kurs görmesi kentin de kendisinin de faydasına olacaktır.

Farklı partiden olmasına rağmen ‘’Recep Tayyip Erdoğan Belediyeciliği’’ yapan bir diğer isim Eskişehir’i deyim yerindeyse yeni bir şehire dönüştüren Yılmaz Büyükerşen.  

Bakanlık dönemindeki başarılarına Gaziantep’te de devam eden Fatma Şahin’i de es geçmemek gerekir. Şahin, uluslararası bir çok etkinliğe ev sahipliği yaparak Gaziantep’i ciddi başarılara taşıyor.

Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’i, özellikle bilgi ve birikimiyle Bingöl’e ciddi katkılar koyan Yücel Barakazi’yi de unutmamak gerekir.

Antalya gibi CHP’nin kalesi denebilecek bir yerde Büyükşehir Belediye Başkanı olan ve yapmış olduğu hizmetlerle kıyı bölgesine AK Parti belediyeciliğini götüren Menderes Türel’i de unutmamak gerekir. Yine 2004 Seçimlerinde AK Parti kazanmasına rağmen, Giresun’da 2009’dan bu yana CHP’den Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Kerim Aksu’yu da unutmamak gerekir. Özellikle altyapı ve doğalgaz noktasında Giresunlu vatandaşların Aksu’ya olan teveccühü bir hayli fazla.

EGS Medya ve Reel Politika dergisi olarak akademik kadromuz ve siyasal iletişim uzmanlarımızla yerel analizlerimize önümüzdeki süreçte sıkça devam edeceğiz. Zira; önümüzdeki haftalar itibariyle birden çok seçimin sıkça konuşulacağı bir sürece girmiş olacağız.