Anasayfa
  • GÜNCEL
  • POLİTİKA
  • YEREL YÖNETİMLER
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • Ara
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. Antalya'da 10 kişiyi caretta caretta ısırdı
GÜNCEL
Yayınlanma: 30 Haziran 2017 - 11:59

Antalya'da 10 kişiyi caretta caretta ısırdı

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, öğleden sonra güneş ışınlarının eğik yansıması ve denizin ters rüzgar sonucu bulanması nedeniyle açlık dürtüsü olan caretta carettaların denizanası zannettiği beyaz tenli kişilerin tenine dokunduğunu belirtti.

GÜNCEL
30 Haziran 2017 - 11:59
Yorumlar
3 dk okunma süresi
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Antalya’da 10 kişiyi caretta caretta ısırdı
Korkulacak bir durumun olmadığını söyleyen Doç. Dr. Gökoğlu, caretta carettaların üreme alanında 15.00 ile 16.00 arasında denize girilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Haziran ayının gelmesiyle birlikte üreme için Antalya sahillerine gelen caretta carettaların Lara-Kundu sahilinde bazı yerli ve yabancı turistleri ısırdıkları iddia edildi. Yerli ve yabancı 10 turistin ısırık şikayetiyle hastanelere başvurduğu öğrenildi. Caretta carettaların bu hareketinin nedenini ise Akdeniz kıyılarında yaptığı araştırmalarla bilinen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu açıkladı.

Doç.Dr. Gökoğlu, caretta caretta kaplumbağalarının ısırma vakalarının, Lara, Belek ve Side sahillerinde gerçekleştiğini kaydetti.
Kayalık ve derinliği olan kıyılarda bu vakaların yaşanmadığının altını çizen Doç. Dr. Gökoğlu, "Bunun nedeni ise şuanda kaplumbağalar üreme dönemine girdiler. Kıyıda popülasyon yoğunlaştı. Su ısısı artınca, hayvanın beslenme fizyolojisi de arttı. Antalya’da sabah denize doğru, öğleye doğru ise denizden kıyıya doğru bir esinti başlar. Bu esinti nedeniyle sığ olan sahillerimiz bulanıyor. Caretta carettaların beslenme prosedürünün içinde denizanaları var. Öğleden sonra güneş ışınları eğik gelmeye başladığı zaman, karşıda insan vücudu özellikle beyaz tenliler ısırılıyor. Parlama sonucu canlı beyaz tenli kişinin hareket eden bölgesini denizanası zannediyor ve ısırıyor" dedi.

"Ezme, küçük bir iz"

Caretta carettalardan korkulmaması gerektiğini vurgulayan Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, "Turizmimiz asla bu durumdan olumsuz etkilenmemelidir. Öğleden sonraki dönemde bu bölgelerde denize girmemeye çalışsınlar. Saat 15.00 ile 16.00 arasında bu ısırma vakalar gerçekleşiyor. Korkulacak bir durum yok. Doğa ile insanlarımız iç içe. Vakalara baktığım zaman ısırma değil ezme şekli var. Küçük bir kızarıklık yapıyor. Caretta ile yüzmeniz o bölgenin ne kadar temiz olduğunu ve doğal yaşamın devam ettiğinin en büyük göstergesidir. İnsanlarımız gönül rahatlığıyla denize girmeye devam edebilirler. Kimseyi daha kaplumbağa yemedi, ya da etini koparmadı. Kaplumbağa zaten çırpındığınız an hemen kaçar" diye konuştu.

"Sığ denizde güneş ışını yansıması nedeniyle caretta şaşırıyor"

Caretta carettaların denize uzanan iskele altında gölgede beklediğini kaydeden Doç. Dr. Gökoğlu, "Deniz sığ, o yansıma nedeniyle hayvan denizanası ile insanı seçemiyor. Yansıma ve suyun bulanık olması hayvanı şaşırtıyor. Derin ve kayalık bölgede bu durum yaşanmaz. Alanya, Gazipaşa bu durumları göremezsiniz. Eylül ayına kadar carettaların sahillerimizde görünmesi devam eder. Her gülün dikeni vardır" ifadelerine yer verdi.

"Caretta carettalar zenginliğimiz" 

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir, nesli tükenmekte olan caretta carettaların Antalya’nın sahil şeridini üreme alanları olarak kullandığını belirtti.

Vatandaşların kocaman kamlumbağa gördükleri zaman tedirgin olabildiklerini ifade eden Murat Özdemir, "Doğanın sahibi sadece biz değiliz. Caretta carettalar insan dostudur. Saldırmaz, zarar vermez, hatta korkup kaçarlar. Onlara zarar vermeden dostluk içinde bu doğayı paylaşmalıyız. Caretta carettalardan korkmayalım, biz de korkutmayalım. Bilimsel çalışmalarda göstermiştir ki bu canlılar insan dostudur. Bu canlılar bizim bölgemizde bir turizm zenginliğidir. Caretta carettaları görmek ve doğal ortamında izlemek için bir çok turist geliyor. Abartılacak bir caretta carettanın zarar verme durumu yok" dedi. 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İsrail'den Özgürlük Filosu'na saldırı! Alıkonulan 150 kişi arasında 3 Türk milletvekili de var
İsrail'den Özgürlük Filosu'na saldırı! Alıkonulan 150 kişi arasında 3 Türk milletvekili de var
Adliyede rüşvet karşılığı usulsüzlük operasyonu: 22 kişi gözaltında
Adliyede rüşvet karşılığı usulsüzlük operasyonu: 22 kişi gözaltında
İsrail'in alıkoyduğu 36'sı Türk 137 aktivist Türkiye'de
İsrail'in alıkoyduğu 36'sı Türk 137 aktivist Türkiye'de
MOSSAD’a bilgi aktaran avukat yakalandı
MOSSAD’a bilgi aktaran avukat yakalandı
Son Haberler
AK Parti Sözcüsü Çelik: Gazze’ye insani yardımın girmesi son derece kıymetlidir
AK Parti Sözcüsü Çelik: Gazze’ye insani yardımın girmesi son derece...
Mısır'daki Gazze zirvesinde imzalar atıldı!
Mısır'daki Gazze zirvesinde imzalar atıldı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik temaslar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik temaslar
Trump, Knestte protesto edildi
Trump, Knestte protesto edildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in attığı imzanın arkasında durması temin edilmelidir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in attığı imzanın arkasında durması...
Bakan Fidan: Suriye’nin güvenliğini, Türkiye’nin güvenliğinden ayrı görmüyoruz
Bakan Fidan: Suriye’nin güvenliğini, Türkiye’nin güvenliğinden...
Dışişleri Bakanı Fidan: Petrol Akışının Yeniden Başlaması Önemli Bir Gelişme
Dışişleri Bakanı Fidan: Petrol Akışının Yeniden Başlaması Önemli...
AK Parti'den Gazze Görev Gücü ile ilgili açıklama
AK Parti'den Gazze Görev Gücü ile ilgili açıklama
Trump'ın seyahat yasağı yürürlüğe girdi
Trump'ın seyahat yasağı yürürlüğe girdi

Ana Sayfa
GÜNCEL
POLİTİKA
YEREL YÖNETİMLER
DÜNYA
EĞİTİM
SAĞLIK
EKONOMİ
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • YEREL YÖNETİMLER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.