Suudi Arabistan'ın Açıklamasındaki Cevapsız Sorular!

Dün Suudi Arabistan Başsavcılığı tarafından Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında yapılan açıklama dünyada büyük ses getirdi. Ancak açıklamalar göz önüne alındığında, kafalarda soru işaretleri oluşturan ve cevapsız kalan birçok durum ile soru var.

Suudi Arabistan'ın Açıklamasındaki Cevapsız Sorular!
16 Kasım 2018 - 14:18

Suudi Arabistan Başsavcılığı, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 5 kişinin idamı istemiyle toplam 11 kişiye dava açtı. Savcılık Kaşıkçı'nın ölümünde boğuşmanın ve öldürücü dozda verilen ilacın etkili olduğunu söyledi.

Sonra cesedinin parçalanarak konsolosluktan çıkarıldığını itiraf ederken, şahsın nasıl öldürüldüğü, ölüm emrinin İstanbul'a gelen timin başındaki kişinin verdiğini ve Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi için ekip kurma emrinin eski istihbarat başkan yardımcısının verdiğini açıkladı.
Başsavcılık, Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın başdanışmanı Kahtani hakkında soruşturma açılıp yurt dışına çıkış yasağı konulurken, Türkiye ile konu hakkında istihbarat ve veri paylaşımlarının yapılacağını açıklamıştı.

Ayrıca Suudi Başsavcılığı yerel işbirlikçinin de görüntüsüne ulaşıldığını açıklamıştı.

AÇIKLAMALARIN ARDINDAN HERKESİN AKLINDA CEVAPSIZ KALAN SORULAR VAR

Dün tüm bu gelişmeler yaşanırken, açıklamaların ardından kafalarda bir çok soru işareti bırakan cevapsız sorular kaldı.

İşte cevapsız kalan ve ilk akla gelen o sorular:

- Cesedin konsolosluktan çıkarıldığı bilgisine sahip olmalarına rağmen, Cemal Kaşıkçı'nın bedeninin nerede olduğu niçin açıklanmadı?

- Suudi timin gazeteciyi öldürmeye değil Suudi Arabistan'a dönmeye ikna etmek için geldiği belirtildi, fakat timin içinde ülkenin bir numaralı otopsi uzmanı neden getirildi?

- Açıklamada "ceset parçalandı" denildi, peki ikna için gelindiyse "cesedin parçalanması" için gerekli aletler ve "ölüm ilacı" niçin getirildi? 

- Açıklamalarda 11 kişiye dava açıldığı ve 5 kişinin idamla yargılanacağı söylenildi. Ama Suudi Başsavcılığı bu kişilerin ne adını açıkladı, ne de kendilerine isnat edilen suça dair bir bilgi verdi.

- Cinayetin ortaya çıkmasından sonra, Reuters haber ajansına konsolosluğun kapılarını açıp dolapların içini göstererek "bakın Kaşıkçı burada değil" der gibi komik fotoğraflar veren ve Türkiye'den kaçar gibi giden başkonsolosa soruşturma açıldı mı?

- Timin içinde yer alan Suudi istihbaratçılar neden geldi? Bu kişiler bahsedilen yerel işbirlikçiyle ne zaman, nerede, nasıl temas kurdu ve iddiaya göre cesedi neden ona verdi?

- Konsolosluktaki kameraların kapatma ya da bozma kararını kim verdi? Yerel işbirlikçiye ilişkin bulgular Türkiye ile neden paylaşılmadı ya da o da mı öldürüldü?

- Ve belki de en önemli iki soru... Suudi Arabistan neden bir uluslararası soruşturma fikrine karşı çıkıyor? (Dün Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr konun adli bir vaka olduğunu, siyasileştirilmemesi gerektiğini söylemiş ve Kaşıkçı davasının uluslararası boyuta taşınmasının kabul edilemez olduğunu belirtmişti.) Ve bu cinayet için neden Türkiye'deki bir başkonsolosluk seçildi?

YORUMLAR

  • 0 Yorum